Skrapning

Detta är det viktigaste av allt även om man inte behöver skrapa rent varje år. Det är viktigt att ha en perfekt yta för lackningen annars blir resultatet en besvikelse. Samma sak gäller för betsning, en ojämn yta ger ett flammigt resultat som bara är att göra om. Fusk straffar sig!

Slipning och skrapning skall inte göras varje år, arbetet kommer att slita ner materialet och man skall inte skrapa bort båten.
Gör jobbet ordentligt och följ upp med betsning, impregnering och lackning med en bra lack, det kan hålla minst 10 år.
Du måste också reparera skrapmärken och skador direkt innan träet blir skadat, lite linolja och en lack skall alltid finnas ombord.

Bästa sättet att ta bort gammal fernissa (om den inte redan lossnat av sig själv) är att använda en varmluftpistol och en VASS träskrapa. Var försiktig så att inte kanterna gör märken it träet, de blir inte lätta att åtgärda senare även om det går. Det kan vara praktiskt att fasa av kanterna på skrapan lite grand först. Om du använder kemikalier måste du tvätta av ytan innan du lackar, annars finns det risk att lacken inte suger in ordentligt.

Ett bra sätt att se om du fått bort all lack är att dra över ytan med en fuktig trasa, du ser direkt om den inte suger fukten jämnt.