Lackning

Du behöver minst 5 lager med lack för att få ett bra resultat. En del säger att det skall vara 10 till 15 lager men det behövs inte även om det kanske ser bättre ut. För att få bästa resultat kan du passa på att lacka när det är kallare än -5 grader celsius även om det tar längre tid för lacken att torka, det kan ta en vecka eller mer. Detta gäller för rena linoljelacker medan andra lacker kräver minst 15 grader för att flyta ut ordentligt, ett exempel är Schooner från International.

Använder du en högkvalitetslack som Rylard eller Epifanes har du inga problem.

Det finns även dom som blandar sina lacker själva med urgamla recept och får ett resultat lika bra som någon lack som finns att köpa, detta till en bråkdel av priset (alla recept tas tacksamt emot).

De flesta bra lacker baseras på varm-extraherad linolja men har tillsatser som lösningsmedel, UV-filter, färgmedel och annat. Blanda dock inte in t ex bets i lacken, resultatet blir en yta som saknar lyster och liv, det ser målat ut. Lacka heller aldrig i temperaturer mellan 5 och -5 grader eftersom lacken kan få fuktgenomslag av andningsluften och bli grå. Du skall heller inte lacka om luftfuktigheten är för hög, av samma anledning. Det räcker om du lackar utsidan varje år och reparerar skrapmärken och andra skador direkt när dom kommer.

Hur får man då den perfekta ytan?

Inget problem, gör ett bra förarbete och använd endast kvalitetslack:

1. Det första lacklagret skall förtunnas med c:a 30 % lacknafta (eller balsamterpentin om du använder en bra lack) så att det suger in bättre. Låt lacken torka ordentligt. Vissa fibrer kommer kanske att resa sig och dessa skall slipas ner så att ytan blir jämn igen. Ju bättre impregneringen har gjorts dess mindre träresning får du eftersom impregneringen har mättat det trä du lackar.

2. Addera ett andra lager blandat med 10 till 15 procent lacknafta/balsamterpentin och låt det torka. Låt inte lagren bli för tjocka eftersom lacken annars kan rinna och bilda ett gardinmönster, detta gäller för all lackning och målning. Denna gång skall du inte få någon träresning och den verkliga lystern i träet skall komma fram.

3. Lägg nu på minst ytterligare 3 lager med lack. Du behöver inte slipa mellan varje lager, se bara till att ytan blir jämn och låt lacken torka ordentligt mellan varje lackning.
Innan du lägger på det sista lagret skall du slipa med ytan och ta bort allt damm. Använd en klibbduk eller tvätta med t. ex. rödsprit, klibbduken lämnar lite rester som kan synas i resultatet. Allt som finns kvar på ytan kommer att synas när du är klar.