Betsning

Betsning är inte så svårt som det verkar och försök aldrig att betsa ett träslag för att se ut som ett annat. Det lyckas aldrig. Syftet med betsning är att förstärka träets egna färg, inte att byta utseende.

Mahogny, som jag arbetar mest med, har aldrig varit något problem. jag använder den enlkaste metoden av alla och lägger på betsen med pensel precis som en vanlig lack. Det har alltid givit ett bra resultat om penseln är av god kvalitet. Den skall kunna hålla mycket bets så att den kan spridas jämnt över en större yta. Det tar lite träning men om man har impregnerat först så suger inte betsen in så snabbt.

Frågan om man skall impregnera före betsningen eller inte är kanske akademisk, betsen är spritbaserad och skall gå igenom impregneringen. Hur det fungerar beror på hur bra och med vad du har impregnerat. Vanlig linoljeimpregnering låter betsen komma in utan att det blir för kraftigt. Om du använder Owatrol (och har gjort jobbet ordentligt) suger inte betsen in utan du måste betsa före impregneringen.

Bara en sista liten detalj: blanda inte bets i lacken, det förstör träets lyster och ytan ser ut som den målats, inte lackats.