Stockholms skärgård

Skärgården som skulle hållits hemlig

Skärgården öster om Stockholm har mer än 25.000 öar och det finns ganska gott om plats. Den är så fin att man inte skulle berättat att den fanns men när så många i alla fall vet det kan jag nu visa hela världen hur fin den är.

Skärgården är ungefär 150 kilometer (80 distansminuter) från Arholma i norr till Landsort i söder. Till de mer kända platserna räknas, förutom Arholma och Landsort, Sandhamn (välkänd från Gotland runt), Vaxholm (en fantastsk sjöstad), Utö (en stor ö med all service du någonsin kan behöva) och Dalarö (med den berömda Dalarö Skans). Detta bara för att nämna några av de största turistattraktionerna.

De flesta större öarna är bebodda och du kan enkelt finna den service du behöver. Det går även att finna en helt egen vik, ingen TV, ingen radio, ingenting som stör dig, bara lugn och ro. Det är det jag gillar bäst.

srcc

Ön till vänster i bilden är Hallskär, söder om Sandhamn just där skärgården tar slut österut. Det är egentligen fel ö men säg Hallskär till någon och de tänker på ön där båtarna ligger. Den här ön vid Hallskär är en mycket populär plats och under midsommar kan det ligga flera hundra båtar i viken. Jag föredrar när det inte är fullt så många båtar, som när jag tog dessa bilder.

srcc

Den här bilden är tagen nordost vart från ön med alla båtarna, öst om Hallskär, mot den yttersta ön med namnet Utterkobben. Fortsätt rakt österut och du kommer till Estland på andra sidan Östersjön.

Bilden är tagen ganska sent på kvällen, du kan se solen skina på ön och segelbåten. Du kan även se månen och dess spegelbild i vattnet alldeles under horisonten, månen är delvis skymd bakom ett moln alldeles ovanför horisonten. På horisontlinjen kan du kanske även se fyren "Almagrundet" ännu en berömd plats i skärgården.

srcc

Här tittar vi åt sydväst från samma plats en stund senare. Bilden är tagen mycket sent, solen är fortfarande uppe i molnen till vänster och det är ungefär en halv timme till solnedgången.

På dessa två bilder är vi på väg in i vad som kallas "Dragets Kanal", en smal passage straxt sydväst om Nynäshamn. En bra passage om man undvika vindar och sjö runt Gärflotta. Man kan sedan även gå upp mot "Aborrströmmen" så kommer man även norr om Torö, en riktigt trevlig passage.

srcc

Dragets kanal gör dock skäl för namnet och det kan vara ganska strömt, upp till flera knop. Det tillsammans med att det är gansk smalt och dålig sikt genom kanalen gör att den kan vara lite klurig ibland.


srcc